torsdag den 27. oktober 2011

Fuglekasser

Taps Borgerforening har nu startet et nyt initiativ



I Taps har vi en meget aktiv borgerforening, selvom vi kun tælle 800 personer. Blandt de mange aktiviteter foreningen har taget op kan nævnes bordtennis, fodboldgolf, cykelcafè, gåcafè, udlejning af lokaler, fællesspisning, Sct. Hans aften og jul i skoven og for få år siden begyndte foreningen med sponsor støtte at anlægge et stisystem gennem de smukkeste områder af Taps, bl. a. langsmed Taps Å gennem områder, der ellers var utilgængelige for publikum. I dag er der anlagt 10km stier, grusbelagt og drænet, hvor det har været hensigtsmæssigt, broer er bygget over åen og bænke opstillet, og hvis allerede eksisterende stier medregnes, så er det samlede stisystem nu i nærheden af 25km; i sandhed en imponerende præstation, hvor mange frivillige Taps borgere har været involveret, også i det efterfølgende arbejde med at vedligeholde stierne. Primus motor i dette ”stilaug” har været Tommy Jensen fra Christiansfeld Gulvafslibning.



Nu skulle man tro, at foreningen efter en sådan præstation ville hvile nogle år på sine laurbær, men nej, dette stisystem skal jo også byde på nogle oplevelser ud over den skønne natur, men et er iøjnefaldende: Fuglene glimrer ved deres fraværelse!



Som de fleste nok har opdaget, så er fuglelivet i hele vores område gået voldsomt tilbage i de sidste årtier. Dette har naturligvis mange årsager, men fælles for årsagerne er, at mennesket bærer næsten hele skylden. Især de hulerugende arter har det svært, idet gamle, halvrådne træer ikke mere får lov til at leve, men bliver fældet, før de udgør en fare ved sammenstyrtning. I disse træer fandt mange fuglearter førhen rede muligheder. 



Det vil Taps Borgerforening imidlertid nu råde bod på, idet det er besluttet at i vinter skal 500 fuglekasser fremstilles og til foråret ophænges, først og fremmest langs hele stisystemet, men også i folks haver og hvor det ellers vil være fornuftigt. Projektet er nu på skinner, der har meldt sig tilstrækkelig mange frivillige til at fremstille kasserne, heriblandt flere håndværkere, og Taps Skole stiller et sløjdlokale gratis til rådighed.



Sådant et projekt er imidlertid ikke billigt, hver kasse koster i materialer 50kr at fremstille. Foreningen vil derfor i den kommende tid forsøge at få sponsorpenge fra firmaer i Christiansfeld og omegn. Dette initiativ vil have store perspektiver, det kan få en afsmittende virkning på andre borgerforeninger, det kan være medvirkende til at standse flugten fra land til by, ved at gøre vore områder mere tillokkende, og sidst, men ikke mindst, vil det være til stor gavn for vores fugle.



Skulle du være interesseret i at vide mere om Taps Borgerforening, så har foreningens formand, Ulrik Poulsen, lavet en meget informativ hjemmeside herom: www.Taps.dk



                                                                                                                Johs. Erritzøe